Unike matopplevelser

Canvas Telemark - Verdens beste villmarkskjøkken
24. februar 2021

Kjøkkenet på Canvas Telemark er et artig og annerledes kjøkken å jobbe i enn et mer tradisjonelt hotellkjøkken. Vi har ikke innlagt vann eller strøm. Vannet blir pumpet fra innsjøen og går igjennom filtre for å garantere bra drikkevann.

Mat Telemark - hovedrett

For å pumpe opp vann, få strøm til en å drive en profesjonell oppvaskmaskin, få tappe-tårnet til å fungere, holde mat og drikke kjølig, ha annet enn parafinlamper og telys som belysning på kveldene, og lading av mobiler og nettbrett, er vi helt avhengige av et aggregat. Vi benytter aggregatet til å drive alle store strømslukere, i tillegg benytter vi oss av solceller. Alt dette er litt spesielt, men det mest unike med kjøkkenet på Canvas Telemark er den vedfyrte komfyren og ovnen vi benytter til å lage maten. Det krever litt tilvenning og alltid passe på å legge ved i ovnen, for å kunne ha varm nok komfyr og ovn til å servere 3-retters middag til 30 gjester til et gitt tidspunkt. Det strider også mot all fornuft å fyre hardt i vedovnen når det er 28 varmegrader utendørs. Da kan det være rimelig hett bak grytene.

For å gi gjestene en hyggelig start på dagen så serverer vi nytrukket kaffe til dem i yurten. Vi benytter utvalgte kaffebønner, som kvernes på en stor manuell håndkvern som er nær 100 år gammel. Videre benytter vi presskanner til den nykvernede kaffen, da smaker den absolutt best.

Frokost kaffe på morgen serveres

Morgenkaffe serveres på Telemark

 

Utenfor allfarvei

Canvas Telemark ligger langt inne i skogen med lite infrastruktur rundt, og nærmeste butikk er ca. to mil unna, noe som tar 45 minutter på humpete veier deler av stykket. Den siste kilometeren opp mot campen så er man nødt til å ha en høy 4×4 bil med god trekk-kraft for å i det hele tatt komme opp. Men helt frem klarer vi ikke å komme. Vi må parkere på den andre siden av innsjøen som Canvas Telemark ligger ved, og deretter laste alle forsyninger over i en pram som vi padler over til den andre bredden.

Det er flere utfordringer med å tilberede mat på Canvas Telemark. Lokasjon er selvfølgelig en ting, kjøkkenet er i et telt og at vi ikke har innlagt strøm og vann. Fasilitetene gjør også at vi har begrenset med lagringsplass til fryse- og kjølevarer, vi har en liten fryseboks og et lite kjølerom. Det å servere gjester alle måltider og drikke gjennom en helg krever svært god planlegging.

 

 

Canvas Hotels

Canvas driver to steder, Canvas Telemark og Canvas Hove i Arendal. Canvas Hove benyttes til alle bestillinger og som preppe-kjøkken for Canvas Telemark. Siden det er litt begrensede fasiliteter på Canvas Telemark forberedes en del av maten som f.eks. filetering av fisk, koking av kraft, langtidskoking av kjøtt og forberedelse av desserter nede på Canvas Hove i Arendal. Fra Hove til Telemark tar det to timer med bil, og det er derfor også her viktig med god planlegging, slik at vi har med alt vi trenger for et 2-døgns opphold for våre gjester. Menyer planlegges og ingredienser pakkes, og i tillegg må vi passe på at vi har med alt til gjester med spesielle dietter eller allergener.

 

 

Malin Høiseth – Kokk ved Canvas Telemark